Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bohužel, současné lesy po té prý /oficiálně řečeno/ nutné těžbě napadeného smrkového dřeva a neustálému vjezdu těžké techniky vypadají nyní spíše jako měsíční krajina a výsledek je přitom stejně naprostá nula.

P.S. Můžu se mýlit, těžko se to rozeznává z fotek, ale na té druhé fotce odshora to spíše vypadá jako výsadbu jedle a ne smrku.

0 0
možnosti
Foto

Ne, to je fakt smrk :-)

1 0
možnosti

P12e20t73r 40J90í26l79e88k

4. 1. 2019 7:05

Dobře napsáno. Ale znám třeba lesní komplexy Ve "Žďárkách". mnohé trpí suchem i když je třeba rok nadprůměrně srážkový, mizí v nich prameny, vysychají potůčky. Z okolní zemědělské krajiny byla totiž odvedena voda drenážemi i napřímením koryt. Podzemní voda tedy rychle klesá.

Dalším problémem je vysoký stav zvěře, která zkouše semenáčky jedlí i listnáčů. Ochrana nových výsadeb se nám drobným vlastníkům neúnosně prodražuje.

1 0
možnosti
Foto

Děkuji. Jo, letošní rok byl na "Žďársku" hodně suchý. Ovšem i minulý rok. V okolí Telče a Třebíče to je fakt už katastrofa ... Ano, zvěř je dloudobí a neřešený problém, který obrovksy zvyšuje vlastníkům lesů náklady a zpomaluje až zamezuje přirozenou obnovu lesa, a to především požadovaných dřevin - jedle, buk, javor, dub apod. ... jsem o tom v minulém roce psal strašně pomoc. Stačí se podívat na moje webové stránky - http://www.aleserber.cz

0 0
možnosti
Foto

Pane Erbere, zajímal by mě váš názor na to, jakým způsobem by měla být zajištěna větší a rychlejší akceschopnost LČR. Měly by Lesy zase vlastnit těžební kapacity a těžit podle aktuální situace a dle vlastního rozhodnutí?

A ještě jedna otázka. Považujete za moudré ponechat rozsáhlé lesní plochy na Šumavě svému osudu a sdílíte názor, že příroda si nejlépe pomůže sama a druhově rozmanitý a odolný les tam vyroste sám od sebe?

Trochu jsem se nad tím sám laicky zamýšlel ve svém starším blogu: https://vladimirstastny.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=622870

0 0
možnosti
Foto

Naznačený způsob obchodního modelu je v tomto článku - https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/alesn-erber-rozpad-lesu-boj-o-zachovani-podstaty-lesa-a-jeho-nedrevni-funkce?fbclid=IwAR27pYfBR_hdSVOsMrSI2j_eb5bVEdUrpw9n1lS8slLXDUUoqVEFqC1A9q0

Nebo v jiných článcích, které najdete: http://www.aleserber.cz/inpage/kontakt/

Nesdílím názor, že se má všechno ponechat přírodě. Neděje se to ani v NP Šumava. Je tam diferencovaný managment podle území. Jak v Bavorsku, tak i na české straně se jasně prokazuje, že v případě ponechání lesa se les obnoví sám a přirozeně se výškově, tloušťkove a prostorově diferencuje. Prokazují to všechny studie, kterým nemusíme věřit, ale sami jsme svědkem, že tomu tak je. Jedná se o horský typ lesa, kde by měl dominovat především smrk. Co se týče druhové rozmanitosti lesů v nižších polohách, tak v případě přirozené sukcese na holinách, tak rozhodně je lepší využít tuto cesto dočasného ponechání a managementového usměrňování (ekologicky a především ekonomicky lepší varianta). A teď se bavím o II. zónách. Ovšem samotná obnova jiných druhů dřevinne ž smrku tady naráží na vysoké stavy spárkaté zvěře, které ty vzácenější druhy ničí.

1 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 653x
Jsem nezávislý lesní poradce, agrolesník, zemědělec a člen výboru pro životního prostředí, zemědělství a venkov zastupitelstva Pardubického kraje

Seznam rubrik